Zapiekanka pasterska (Shepherd's Pie)


Zapiekanka polecam serdecznie. Danie z kuchni angielskiej

Cottage pie (zapiekanka wiejska) – zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z puree ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mięsa mielonego wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu choć istotę stanowi właśnie warstwa ziemniaków ze spieczona skórką.
Podobna jest shepherd's pie (zapiekanka pasterska), do przyrządzania której zamiast mięsa wołowego używa się jagnięciny.


11 komentarzy:

  1. o, to mi wygląda na dobrą potrawę dla mojego męża, muszę wypróbować! Te przypieczone puree tak smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. juz kiedys o niej słysząłm musze zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo my to zrobiliśmy 2 tyg temu! Wystarczyło na prawie cały tydzień, bo mój facet miał fazę na krojenie warzyw :P i wyszła jakaś obłędna ilość.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam
    Fajne zdjęcia super wpis
    ! Zapraszam: http://blogmanekineko.blogspot.com/
    Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo

    _manekineko_
    blogmanekineko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taie zapiekanki...mniamm..pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, nie wiedziałem o takim cieście. Rewelacyjnie Ci wyszło! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ...Dalwi... blog o szyciu i nie tylko , Blogger