czwartek, 9 października 2014

Zapiekanka pasterska (Shepherd's Pie)

Zapiekanka polecam serdecznie. Danie z kuchni angielskiej.

Cottage pie (zapiekanka wiejska) – zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z puree ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mięsa mielonego wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu choć istotę stanowi właśnie warstwa ziemniaków ze spieczona skórką.

Podobna jest shepherd's pie (zapiekanka pasterska), do przyrządzania której zamiast mięsa wołowego używa się jagnięciny.
Do pieczenia użyłam foremki 20 cm * 33 cm i jest w sam raz dobra, mam jeszcze taką formę kwadratową w kolorze pomarańczowym też jest super.





11 komentarzy:

  1. o, to mi wygląda na dobrą potrawę dla mojego męża, muszę wypróbować! Te przypieczone puree tak smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. juz kiedys o niej słysząłm musze zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo my to zrobiliśmy 2 tyg temu! Wystarczyło na prawie cały tydzień, bo mój facet miał fazę na krojenie warzyw :P i wyszła jakaś obłędna ilość.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam
    Fajne zdjęcia super wpis
    ! Zapraszam: http://blogmanekineko.blogspot.com/
    Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo

    _manekineko_
    blogmanekineko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taie zapiekanki...mniamm..pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, nie wiedziałem o takim cieście. Rewelacyjnie Ci wyszło! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za miłe słowa!
Cieszę z każdych odwiedzin, komentarzy i obserwacji.
Odwdzięczam się za obserwację.