Zapiekanka pasterska (Shepherd's Pie)


Zapiekanka polecam serdecznie. Danie z kuchni angielskiej

Cottage pie (zapiekanka wiejska) – zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z puree ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mięsa mielonego wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu choć istotę stanowi właśnie warstwa ziemniaków ze spieczona skórką.
Podobna jest shepherd's pie (zapiekanka pasterska), do przyrządzania której zamiast mięsa wołowego używa się jagnięciny.


Komentarze

  1. o, to mi wygląda na dobrą potrawę dla mojego męża, muszę wypróbować! Te przypieczone puree tak smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. juz kiedys o niej słysząłm musze zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo my to zrobiliśmy 2 tyg temu! Wystarczyło na prawie cały tydzień, bo mój facet miał fazę na krojenie warzyw :P i wyszła jakaś obłędna ilość.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam
    Fajne zdjęcia super wpis
    ! Zapraszam: http://blogmanekineko.blogspot.com/
    Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo

    _manekineko_
    blogmanekineko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię taie zapiekanki...mniamm..pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, nie wiedziałem o takim cieście. Rewelacyjnie Ci wyszło! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *